Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Ανασφάλιστα οχήματα:«Υπάρχουν λάθη» παραδέχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων


«Υπάρχουν λάθη» παραδέχεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Στο μήνυμα που έχει αποστείλει στους ιδιοκτήτες των 1.151.000 οχημάτων που έχουν εντοπιστεί πως στις 6/6/2017 ήταν ανασφάλιστα, η ΑΑΔΕ αναγνωρίζει εκ προοιμίου ότι μπορεί να έχουν υπάρξει και λάθη, δίνοντας οδηγίες στους πολίτες για τις ενέργειες που απαιτούνται από μέρους τους για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τα χειρότερα.

Συνήθη λάθη που ήδη εντοπίζονται είναι π.χ. να έχει ασφαλιστεί μεν το όχημα, αλλά η ασφαλιστική να μην έχει ενημερώσει σωστά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να μην έχει διαγραφεί από την εφορία κάποιο όχημα που έχει κλαπεί ή τεθεί σε ακινησία από χρόνια.

Στις περιπτώσεις που από λάθος κάποιο όχημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, οι ιδιοκτήτες να απευθύνονται:

1) στην ασφαλιστική τους εταιρεία, στην περίπτωση που έχουν πληρώσει και το όχημα ήταν κανονικά ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης (6/6/2017), αλλά παρ' όλα αυτά εμφανίζεται να ήταν ανασφάλιστο - θα ζητήσει από την εταιρεία να προβεί εκείνη στις αναγκαίες διορθώσεις για τα λανθασμένα στοιχεία που αυτή έστειλε στην ΑΑΔΕ.

2) στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος ή έγινε μεταβίβασή του, στις περιπτώσεις που:
- το όχημα δεν ανήκε ποτέ στον φορολογούμενο που δέχτηκε ειδοποίηση
- το όχημα έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας
- το όχημα έχει διαγραφεί
- το όχημα ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης 6/6/2017

3) στην αρμόδια ΔΟΥ όπου ανήκει, σε περιπτώσεις όπως:
- αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας. Απαιτείται να πάει πρώτα στο ΚΕΠ και να ζητήσει να πάρει σχετική βεβαίωση για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης, την οποία θα προσκομίσει εν συνεχεία στη ΔΟΥ.
-αν υπάρχει νόμιμη εξαίρεση από την υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος (άρθρο 3 του π.δ.237/1986 - ΦΕΚ Α΄ 331).
- αν πριν εντοπιστεί το όχημα, έχει ήδη εντοπιστεί από την αστυνομία να κυκλοφορεί ανασφάλιστο και επιβλήθηκαν στον ιδιοκτήτη του οι προβλεπόμενες ποινές και πρόστιμα. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν απαιτείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης και το παράβολο των 250,00 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. 

Πριν μεταβεί όμως στη ΔΟΥ, θα πρέπει να έχει διαφυλάξει για να καταθέσει τη σχετική πράξη επιβολής της ποινής από την αστυνομική αρχή, ώστε να εξαιρεθεί από την πληρωμή του παραβόλου.

Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν πράξουν τα δέοντα για να διορθώσουν οι ίδιοι τα λάθη, έπειτα από παρέλευση διμήνου από την έκδοση της ειδοποίησης (δηλαδή από τον Αύγουστο του 2017) τα στοιχεία τους και τα στοιχεία του οχήματος θα αποσταλούν στην αρμόδια αστυνομική αρχή, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, δηλαδή αφαίρεση αδείας κυκλοφορίας, πινακίδων κ.λπ.


http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: