Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Κλυδωνίζονται οι τράπεζες – Κρίσιμες ώρες για τον Ρέντσι


Ένα χρόνο μετά το Grexit και λίγες ημέρες μετά το Brexit, η Ευρώπη ζει μια νέα κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Η κρίση αυτή την φορά είναι ακόμα πιο σοβαρή από τις προηγούμενες και αφορά την Ιταλία και τις τράπεζές της.Το τοπίο στην Ευρώπη είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίζονται, ενώ η στερλίνα, είναι σε χαμηλό των τελευταίων 30 ετών.  Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι μπροστά σε ένα τρομακτικό δίλημμα: θα αφήσει τις τράπεζες της χώρας του να έχουν τρομερές απώλειες, ή για να τις σώσει θα πρέπει να βγουν από το σύστημα της ΕΚΤ αγνοώντας τις Βρυξέλλες;
Την τελευταία φορά που οι ιταλικές τράπεζες έκαναν τα λεγόμενα stress tests τον Οκτώβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ότι σε περίπτωση νέας κρίσης 9 μεγάλες ιταλικές τράπεζες θα κλείσουν! Η Ιταλία από το 2008 που ξέσπασε η κρίση δεν έκανε τίποτα για να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό της τομέα.
Από πέρυσι και επίσημα η Ιταλία είναι σε ύφεση και η υπάρχουσα κρίση είναι ικανή να καταστρέψει ότι μπορεί να έχει επιτευχθεί στον οικονομικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία και οι τράπεζές της δεν έχουν επενδύσει στην Βρετανία, ο τραπεζικός τομέας είναι σε τόσο άθλια κατάσταση που μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κρίση που μπορεί να ζήσει η ευρωζώνη από το 2008! Το 18% όλων των δανείων στην Ιταλία, σε ευρώ 360 δις είναι «κόκκινα» ή μη εξυπηρετούμενα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 20% του χρέους στις τράπεζες θα αποπληρωθεί.
Έτσι, οι ιταλικές τράπεζες βασίζονται στην βοήθεια από το κράτος ή στην διάσωση για να εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να εξασφαλίσει 150 δις από την ΕΕ υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τα δανείσει σε υγιή τραπεζικά ιδρύματα. Μόνο που αυτά δεν υπάρχουν. Ο οίκος Fitch βλέπει καταστροφή της ΕΕ αν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας. Προβλέπει επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους σκληρούς κανόνες που έχουν Θεσπίσει για τέτοιες περιπτώσεις.

http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: