Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ιστορική επίσκεψη για το προσφυγικό

Στη Λέσβο έφτασε ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μία ιστορική επίσκεψη, με στόχο την ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης. O Ποντίφικας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Μην χάνετε την ελπίδα σας», ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Πάπας Φραγκίσκος στους πρόσφυγες, στον χαιρετισμό του στον καταυλισμό της Μόριας, κατά τον οποίο εξήρε και τη στήριξη των Ελλήνων στους ανθρώπους που βιώνουν αυτή την κρίση.
«Δεν είστε μόνοι σας. Τους τελευταίους μήνες περάσατε πολλά. Νιώσατε υποχρεωμένοι να ξεφύγετε από τον πόλεμο για τα παιδιά σας. Κάνατε πολλές θυσίες για τις οικογένειές σας», ξεκίνησε ο Ποντίφίκας.
«Ηρθα εδώ με τους αδερφούς μου, απλά για να σταθώ δίπλα σας, για να ακούσω τις ιστορίες σας. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας και να μιλήσουμε εκ μέρους σας. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί με τρόπο αντάξιο της κοινής ανθρωπιάς μας», τόνισε ακόμη ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Ξέρουμε πόσο εύκολο είναι για κάποιους να αγνοήσουν τα δεινά των άλλων. Ομως, τέτοιες καταστάσεις βγάζουν και τον καλύτερο εαυτό μας. Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει δύσκολη περίοδο. Το είδατε και στους νέους, ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ήρθαν εδώ για να βοηθήσουν», ανέφερε ο Ποντίφικας.
«Ταξιδέψαμε έως εδώ γιατί κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη στους Έλληνες που φρόντισαν για εσάς», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια της ομιλία τους. «Ξέρουμε ότι έρχεστε εδώ προσπαθώντας να αποφύγετε τον πόλεμο και την πείνα ότι νιώθετε αγωνία για τις οικογένειές σας» σημείωσε ο Πατριάρχης.
«Όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια όσοι σας φοβούνται δεν κοίταξαν τα πρόσωπά σας, όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα παιδιά σας», συνέχισε ο Πάτριάρχης. «Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε», σημείωσε.
Ο Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά και στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχασαν τις ζωές τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι «η μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας τάφος και ότι «το αιγαίο θα πρέπει να γίνει μία θάλασσα ειρήνης»
Εκκληση προς τον ΟΗΕ, να πράξει επιτέλους τα δέοντα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση με το προσφυγικό, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο μήνυμά του από τον καταυλισμό της Μόριας.
«Είναι καθοριστικής σημασίας η παρουσία του Πάπα. Μαζί υπογραμμίζουμε μπροστά σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων και ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό και να στηλιτεύσουμε κάθε μορφή απαξίωσης του ανθρώπου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από τη Λέσβο θα ξεκινήσει ένα κίνημα για να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν στα χέρια ντους την τύχη του κόσμου.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: